Системска бруталност, власт и видео ленти

Се сретнавме и разговаравме на темата како преку граѓански активизам и реформа на МВР до подобро општество. Освен мене како една од оние кои бараа правда на улиците на Скопје и пошироко, панелисти беа и г. Трипун Танушески – Заменик народен правобранител на Р. Македонија, проф. д-р Мирјана Најчевска – експерт, активист и бранител на човековите права и проф. д-р Гордан Калајџиев – експерт, Претседател на Македонскиот хелсиншки комитет. Министерката како што и најавив во најавата за трибината не се појави, а инфантилниот одговор како изваден од ВМРОгенератор кој го скопила нејзината PR екипа можете да го видите овде. Овој одговор самиот по себе е пример како да се води лоша и деструктивна политика, нема што да се коментира.

*За видеата: За жал останавме без видео од целата трибина, ова се единствените 5 видеа кои можев да ги најдам од публика (овде прикачените). Кратки се и нецелосни, но сепак се нешто. И благодарам многу на Јасна.

Системска грешка или инцидент

Г-динот Танушески како представник на народниот првобранител, односно како некој кој ги застапува ставовите на тоа тело, на трибината дојде со четири листа А4 формат, испишани од од г-динот Иџет Мемети и замоли да ги прочита затоа што таков е протоколот. Накратко од тие четири листа можам да извадам неколку точки; Според народниот првобранител законската регулатива во однос како се контролира МВР и како се справува со случаите е во ред, ваквите случаи се инцидентни и можат да се издвојат и оправдаат на идивидуално ниво, а грешката за тоа, наместо во законската регулатива треба да се бара во тренингот и обуката на полицијата. На крај, додаде дека јавниот првобранител се труди и учествува во ваквите случаи.
Видео од дел од текстот:

Read More »

Advertisements

За престојната трибина: Преку граѓански активизам и реформа на МВР до подобро општество

Во моментов трае судењето на Игор Спасов, за случајот на 06.06.2011 година. Горда сум на моите пријатели кои уште од првиот ден храбро истапија и јавно говореа за тоа што за жал имале прилика да го видат таа вечер, а уште повеќе сум горда на нив кои сега храбро стојат пред обвинетиот и целата јавност и ја повторуваат таа приказна. Тоа не е лесно да се направи како што изгледа. Макдонската страв е многу, многу длабоко вкоренета за да биде тоа едноставно како што е едноставно кога дома го тужакате братот или сестрата што ја скршиле чинијата. Тоа се обични луѓе, со обични животи кои лесно можат да бидат разнишани или уништени од раката на неправдата како и оној на несреќниот Мартин. Затоа ја заслужуваат целата наша почит. Ви благодарам.

Оние кои присувстувале на судењето, јавуваат низа нерегуларности, а една од оние кои највеќе ми се згади кога ја слушнав e “На судењето,колегите на Спасов седеа у прв ред и снимаа и сликаа со мобилни тел. дур траеше процесот,а сведокот даваше изказ!” како што вели Кирил Ефремовски кој бил на првиот ден на судењето. Што е толку лошо кој овој чин? Како прво тоа е недозволиво според закон. Ако оваа држава не сакаше да ги удостои нашите молби со месеци кои повикуваа правда, може барем да овозможи пристојно судење. Но не, изгледа и тоа е премногу да се бара. Исто така, овој чин ги исто така укажува и целата безобразност која тие личности ја демонстрираат и тоа им е дозволено, со тоа што ги сликаат и снимаат сите присутни и со тоа праќаат порака „Снимени сте, знаеме кои сте“. Откако ова излезе во јавност, знам многумина кои сакаа да присувствуваат на судењето а кои се откажаа. Машината на заплашување и мајмунски примитивни потези, сеуште работи.

Read More »