Да создадеме навика на социјално делување!

Конечно стигнаа видеата од Engage, погледнете ги сите тука.Се зборуваше на многу теми, се свртеа супер говорници кои ви се повеќе или помалку познати. Ѕирнете и инфографик. Во минатиот пост за да се дообјаснам ја начнав темата со хиреархија vs. структура, па ако ве интересира упатете се натака.

Ги чекав видеата за да не се повторувам а сакав да го напишам овој пост.
Главната поента ми беше дека социјалните медиуми ни ја даваат совршената инфраструктура за да ја вршиме нашата јавна служба како граѓани, и дека ние треба да ја искористиме таа можност да работиме заедно за јавното добро.

Наоѓајќи се на почетокот на создравањето на граѓанската свест во Македонија, можеме да ја развиваме културата на споделување и заедничко делување преку акции како #топлина, #имајсрце, #светомир, #елкамк секој ден, да направиме мали промени во својата непосредна околина водени или инспирирани само од тоа да си помогнеме како човек на човек. Тоа секако се разликува од политичкото делување, кое има директно влијание на системот и директно помага во креирањето на подобро граѓанско општество.

Во Македонија политичкото делување оддолу е константно земано со сомнеж и стигматизирано веднаш, и граѓаните не се навиканти да делуваат на тој начин. Со тоа што секој ден ќе се вклучуваме и групираме на акции од погорниот тип, ние на некој начин тренираме социјално делување и го одржуваме духот на споделување и заедништво.

Иако не можеме да ги научиме нашите родители да се вклучуваат во акции организирани преку социјалните мрежи, тој концепт е за нив e прилично несфатлив како и концептот зошто толку време поминуваме пред компјутер, можеме да бидеме ние генерацијата која ќе ги воведе тие промени и ќе постави пример на кој ќе се надоврзуваат идните генерации.

Ние сме фундаментално одговорни како граѓани за интегритетот на нашата влада, затоа да создадеме навика на социјално делување и активно граѓанство!

2 thoughts on “Да создадеме навика на социјално делување!

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s