06.06. – една година протести против полициска бруталност

текстот превземен од protestira.me

На 06.06.2012 поминува точно една година од кога е сликана фотографијата погоре, од денот кога грст луѓе излегоа да бараат правда за Даниел. Како се развиваше случајот понатаму на сите ни е познато, од длабочините каде системот сакаше да ја закопа својата грешка граѓанскиот глас ја извади и побара правда.

Во текот на тие повеќе од 30 дена бројката на граѓаните кои излегоа да го искажат своето незадоволство е тешко да се каже, голема е, и секој еден од нив и со своето неколку минутно присутво помогна во барањето на таа правда. Секој кој нацртал транспарент, направил гужва, свирнал, дебатирал на Мајка Тереза, седел на раскрсница, пеел, делел флаери на случајните минувачи, секој кој почувствувал дека вакво нешто не смее да се повтори, на сите тие им припаѓа овој ден, па дури и на оние кои од дома навиваа, на оние кои не веруваа, на сите граѓани на Република Македонија.

Луѓето кои излегоа на 06.06 немаа лице, немаа име, немаа цел. Имаа само прашања и неколку сведоци на нивна страна. „Кој го уби Даниел?“, „Кого штитите?“ итн. беа прашањата поставувани тој ден.

Жртвите на полициската бруталност се жртви на системот, жртви на некој кој ја злоупотребил својата апсолутна моќ во моментот – жртви кои не смеат да се случуваат. Жртви кои го засегаат секој од нас, затоа што делче од нашата плата месечно го плаќа оној кој убива. Жртво кои го засегаат секој од нас затоа што не знаеме што носи иднината – можеби ние ќе се најдеме во ситуација на милост и немилост и ќе станеме жртва. Жртви кои го засегаат секој од нас, затоа што ако се случува истрениран член на полициска единица да убие момче пред толку сведоци затоа што било потпијането и сакало да се качи на бина, нашето општество не е здраво. Должност ни е да побараме тоа да се поправи.

По цела измината година и многу работи направени нема соодветен одговор на ова прашање од надлежните , нема превземени соодветни превентивни мерки и законски измени кои би гарантирале иднина без вакви инциденти.

Она што имаме после една година е игнорирање на потребата за реформи во полицијата и нејзиното внатрешно работење, и покрај сите надворешни извештаи кои укажуваат на тоа, и покрај годинешниот извештај на Народниот Првобранител кој наоѓа грешки во полициското работење, покрај сите анализи, докази, поплаки од граѓани, и покрај дефинитивниот доказ дека ваквите случаи не се инцидентни.

Затоа, 06.06 е ден кога симболично можеме да се навратиме на она што го правевме минатото лето – ден кога можеме да потсетиме дека иако борбата ги надраснала улиците и гневот се смирил ние сеуште сме тука и сеуште нашите барања не се одговорени.

Овој ден ни припаѓа на сите нас. Заедно да одлучиме како ќе го одбележиме.

Неколку прашања кои можеби би ни помогнале во таа насока:

1. Дали сте за протестен марш?
2. Мислите ли дека протестна свирка(концерт) по маршот е добра идеја?
3. Како мислите дека би требало да изгледа тој протестен марш?
4. Дали уметничките перформанси како иронично претставување на случките како „Гоца денс“ или „Ивица во Марица“ , или пак драмска реконструкција на убиството кое беше повод за ланските протести?

И за крај, нешто кое го зборувавме и лани но кое како никогаш да не се сфати доволно добро – протестите против полициската бруталност беа поттикнати од еден несреќен случај но беа наменети за сите претходни и сите идни такви случувања – немаа за цел да ја извојуваат правдата за еден случај туку да донесат малку правда за сите кои некогаш биле повредени на ист начин. Затоа, мислите ли дека 06.06 треба да пресасне во ден на изразување на граѓанската свест? Ден кој би бил симбол на изразување на граѓанскиот глас и волја.

Да не дозволиме уште едно семејство да биде уништено од системот кој треба да е тука за да го подобри квалитетот на нашите животи, а не да ги одзема истите. Да не дозволиме, затоа што тоа е во наша моќ, и ние можеме.

2 thoughts on “06.06. – една година протести против полициска бруталност

  1. Уметничките перформанси имаат моќ. Ама во средини каде владее разум. Овде забите владеат. Очигледно дека само тој говор и го разбира власта.

  2. Јас мислам дека треба да има спој од неколку од наведните предлози, прво драмска реконструкција на убиството, потоа да се продолжи на протестен марш кој ќе заврши пак на местото на убиството, каде ќе има мал концерт.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s